maanantai 31. maaliskuuta 2014

GeoGuessr: ympäristön tulkintaa visuaalisten vihjeiden avulla

Googlen Street view on varmaankin suurimmalle osalle netin peruskäyttäjistä tuttu. Valtaosa maailmankolkista on onnistuttu kartoittamaan ja videokuvaamaan, mikä mahdollistaa netin välityksellä aidon lähinäkymän tietystä paikasta, miltei mistä päin maailmaa tahansa. Tähän palveluun nojaa Google-pohjainen peli, sovellus ja halutessa myös opetuksen apuväline Geoguessr. Geoguessr - Let's explore the wolrd kehottaa nimensä mukaisesti tutkimaan ja kokemaan maailmaa maantieteellisten vihjeiden perusteella.

Kuinka Geoguessr toimii

Sovelluksen idea on nerokkaan yksinkertainen. Käyttäjän löydettyä tiensä Geoguessr -sivustolle täytyy ensin vain klikata ruutua ja ryhtyä pohtimaan missä päin maailmaa liikutaan. Ruudulla näkyvät nuolet auttavat liikkumaan kaikkiin eri suuntiin ja ruudun kuvaa voi lähentää sekä loitontaa. Mikäli ympäristön muodoista, asutusten rakennustyylistä, liikennemerkeistä, katulampuista, autojen vuosimalleista, kauppojen mainosteksteistä, kasvillisuudesta, eläimistä, ihmisten pukeutumisesta (noh - vihjeitä on vaikka kuinka kunhan analysoinnin makuun pääsee) ei löydä riittäviä vinkkejä paikan ja maanosan arvaamiseen, voi aina siirtyä seuraavaan näkymään.

Kullakin kerralla saa arvioitavakseen viisi erilaista näkymää. Käyttäjän tutkittua aikansa ruudulla näkyvää ympäristöä, tehdään valistunut arvaus ruudun oikeassa laidassa olevaan maailmankarttaan ja painetaan Make a guess -nappulaa. Tämän jälkeen sovellus kertoo kuinka lähelle tai kauas arvauksesi on osunut. Viiden arvauksen jälkeen käyttäjän valinnoille lasketaan pistemäärä.


Oppimisen apuväline?

Geoguessr toimii mielestäni loistavasti maantiedon ja biologian oppituntien apuvälineenä maapallon kartoitukselle ja ympäristön tulkinnalle ja yleisesti argumentoinnin, vuorovaikutuksen ja kuvantulkinnan harjoittelun välineenä. Erityisen hyödyllinen kyseinen sovellus on yhteisesti pienissä ryhmissä käytettynä. Oppiminen tehostuu vuorovaikutuksessa ja toiselle ihmiselle oman ajattelunsa selittäminen ja tietojen vertailu tuottaa yleensä enemmän kuin asioiden pähkäily yksinään.

Oppilaat toisinaan arastelevat omien mielipiteidensä ilmaisemista ennen kuin ovat mielestään täysin varmoja asiasta. Ryhmässä asioiden miettiminen ja yhteisen päätöksen tekeminen voi kehittää oppilaan itseilmaisua, havainnointikykyä sekä taitoa monipuolisesti perustella mielipiteensä. Kuten esimerkiksi äidinkielen tekstianalyyseissä, tässäkin tapauksessa oppilaan on perusteltava johtopäätöksensä lähteeseen eli kuvaan ja sen eri yksityiskohtiin viitaten.


Tulkitse ja päättele

Geoguessr-sovellusta käytettäessä huomaa nopeasti kahlaavansa mielessään läpi koko maapallon eri alueet. Pelkkä maantieteen tuntemus ei aina riitä, vaan on osattava päätellä ajoteiden kunnosta tai vaikkapa liikennevälineiden nykyaikaisuudesta vinkkejä paikan arvaamiseen. Samanaikaisesti on luettava maantieteellisiä, biologisia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia vihjeitä.

Sadan kilometrin säteelle osuminen ei ole mitenkään helppoa. Sovellus heittää käyttäjän mitä erikoisimpiin peräkyliin, näkymä saattaa olla suolta tai vuorenrinteeltä ja käyttäjä joutuu liikkumaan ruudulla pitkiäkin matkoja löytääkseen enemmän vihjeitä. Geoguessr toimii mukavana oppitunnin välipalana tai vaikkapa illanviettojen seurapelinä. Erityisen kiehtovaa sovellusta käytettäessä on huomata kuinka eri tavoin yksilöt lukevat visuaalisia vihjeitä ja tekevät kiehtovia huomioita eri paikoista matkatessa virtuaalisesti maailmaa ristiin rastiin.

Tuire Honkimäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti