perjantai 22. marraskuuta 2013

Kekrissä kohtaa moni oppiaine

Kekrin kuumin sesonki on Mikkelinpäivästä Pyhäinpäivään eli syyskuun lopusta marraskuun alkuun. Vielä kuitenkin ehtii. Kekri on aina ollut luonteeltaan liikkuvainen juhla, jota on juhlittu, kun oman talon syystyöt on saatu päätökseen. Miksei hakisi kuluneen satovuoden antimia vaikka tänä viikonloppuna Kaapelitehtaalla vietettäviltä Martinmarkkinoilta, kutsuisi läheisiä kokoon ja pistäisi pienet kekrit pystyyn? Oikeastaan pikkujoulut eivät muuta olekaan kuin toisinto vanhan kunnon kekrin karnevalistisimmista juhlatavoista...

Tein kekriin liittyen oppimateriaalin päiväkodeille ja kouluille Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri.fi -sivustolle viime kesänä. Pääteemoina ovat vuodenkierto, ruoan merkitys ja yhteisöllisyys yli sukupolvien rajojen. Koska kekri oli aikanaan vuoden tärkein juhla, siihen tiivistyy tavallaan koko elämänpiiri. Kekrin kautta voidaan luontevasti opettaa monen eri oppiaineen sisältöjä - luonnontieteitä, kulttuuri- ja taitoaineita - ja siksi se on loistava aihe esimerkiksi oppiainerajat ylittävään projektiin.

Opettajan työtä helpottaakseen materiaali antaa halukkaalle melko valmiita paketteja kuten esimerkiksi tämän yläkoulun tuntisuunnitelman. Vielä vaivattomampi vaihtoehto on laittaa oppilaat tai opiskelijat tekemään itsenäisesti sivustolta löytyviä tehtäviä, esimerkki lukiolaisille täällä.

Haluatko testata oman kekritietoutesi? Visaiset kysymykset löydät täältä. Oikea vastausrivi löytyy tästä kekrijuhlasuunnitelmasta. Hauskaa kekriä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti