tiistai 29. lokakuuta 2013

Edmodo


Tällä viikolla tulin mediakasvatuksen opintoihini kuuluvan tieto- ja viestintäverkkojen käyttö -kurssin yhteydessä aktivoineeksi uudelleen vähälle käytölle ja unohduksiin jääneen Edmodo-tilini. Edmodo on käyttöliittymältään ja ulkoasultaan Facebookia muistuttava opiskeluun tarkoitettu sosiaalisen median yhteisöpalvelu.

Edmodo on kuitenkin Facebookia pelkistetympi, helpommin hallittavissa ja oletusasetuksiltaan yksityinen palvelu, jossa oppilasryhmän saa perustettua muutamassa minuutissa. Oppilaat eivät tarvitse edes sähköpostiosoitetta, sillä opettaja kutsuu heidät mukaan yhteisellä linkillä tai koodilla (näin ollen myöskään opettajalla ei ole profiilien luonnin tai sähköpostiosoitteiden keräämisen vaivaa). Opettaja voi helposti samassa ympäristössä seurata ja ohjata useaa erillistä oppilasryhmää.

Oppilaille voi antaa erilaisia oikeuksia ja oppilasryhmän sisällä porukkaa voi jakaa pienempiin työryhmiin. Palvelussa voi

  • tehdä "tilapäivityksiä", kommentoida ja tykätä (täsmälleen Facebookin tapaan),
  • jakaa dokumentteja, videoita ja linkkejä,
  • aktivoida oppilaita tuottamaan sisältöä passiivisen tiedon vastaanottamisen sijaan,
  • järjestää testejä ja kyselyjä (sopii esim. pistareihin, kertaukseen, mielipidekyselyihin),
  • antaa tehtävänantoja, joissa on määräpäivä,
  • tiedottaa tulevista tapahtumista sovelluksen sisäisen kalenterin avulla ja
  • saada koottua tietoa jokaisen oppilaan tuotoksista ja aktiivisuudesta.
Pienenä miinuksena tulee mieleen chat-toiminnon puuttuminen. Yhtä kaikki, TYK:n S2-oppilaiden kanssa kokeilemme nyt ainakin jouluun asti täysipainoista opetuskäyttöä Edmodolla – myös siten, että oppilaat saavat halutessaan pitää palvelua auki mobiililaitteissaan oppituntienkin aikana. S2-opetuksen painopiste on kirjoittamisessa, joten olen iloinen joka ikisestä tavasta, jolla saan houkuteltua oppilaat viestimään kirjoittamalla. Oppilas voi siis oppitunnin kuluessakin kommentoida tai kysyä opettajalta "äänettömästi" kirjoittamalla. Ja minä opettajana voin tunnin aikana omalla kännykälläni auttaa, tsempata tai tarkistaa oppilaiden osaamista esim. parin kohdan monivalintatehtävällä. Oppilaat voivat myös vastata toisilleen.Kaikki kuvat ovat ruutukaappauksia puhelimeni näytöltä (iOS), kaksi alinta Edmodo-sovelluksesta.

1 kommentti: