tiistai 27. elokuuta 2013

PhETin uudet HTML5-simulaatiot

Uuden blogin ensimmäiseksi kirjoitukseksi sopivat hyvin Coloradon yliopiston erinomaiset simulaatiot. Aikaisemmin simulaatiot ovat kuitenkin olleet Java ja Flash-pohjaisia, minkä vuoksi niiden käytäminen ei ole onnistunut tablettikoneilla kuten iPadilla.

Nyt Phet on kuitenkin alkanut julkaista simulaatioitaan HTML5-perustaisina, minkä vuoksi ne toimivat myös tableteilla. Aika hyvältä vaikuttaa. Katso video:

http://www.youtube.com/watch?v=eBGYTPJOiNU&feature=player_embedded#t=0

Phetin sivut löytyvät TÄÄLTÄ. Nykyään sivut ovat saatavilla suomen kielellä ja simulaatioita on fysiikan lisäksi myös kemiasta ja biologiasta.

Simulaatioiden pedagogisesta ideasta sen verran, että ne perustuvat opetettavaan malliin ilmiöstä. Varsinaisten luonnonilmiöiden tutkiminen on vaikeaa, sotkuista ja kognitiivisesti kuormittavaa. Simulaation avulla on mahdollista tutkia mallin toimintaa ja sen osien vaikutusta toisiinsa rajatussa ja hyvin määritellyssä ympäristössä, jossa liiat monimutkaistavat ulkoiset tekijät saadaan suljettua pois.

Oman kokemukseni mukaan simulaatiot auttavat oppilaita ymmärtämään tehokkaasti. Pistä oppilaat esimerkiksi tutkimaan ilmiötä ja selittämään kirjallisesti, miten eri tekijät vaikuttavat ilmiöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti